eline saglık abi alıcısını da yap ama akıllı degiştirilebilir dtmf li olsun![]()
Selam
umarım işinize yarar ben yaptım güzel calışıyor
en kısa zamanda alıcısınıda cizecegim bu verici bölümü bir müşterime verici lazımdı onun için yapmıştım
sizlerlede paylaşayım dedim
dünya kabugunun içindeki yumurtaya benzer
hz mevlana
eline saglık abi alıcısını da yap ama akıllı degiştirilebilir dtmf li olsun![]()
Bu ne işe yarar.Nerede kullanılır.

sa kolay gelsin sormak istediğim bir kaç tane soru var.biz burada ilk önce dtmf sinyallerini üretiyoruz.ardından ır ışığa cevirerek kablosuz haberleşme sağlıyoruz.ancak ır ile katedilebilecek mesafe taş çatlasa 10 metre.biz dtmf kodunu ürettikten sonra ne555 yerine bir fm vericinin ses girişine versek daha uzak mesafeler kat edebilirmiyiz

Teorik olarak olması gerekir.Kendimiz Yapalım
siteyi bir inceleyin derim belki bu konuda fikir verebilir.

dtmf alıcısının girişinide bir radyonun çıkışına bağlamak gerekecek.peki hocam bir soru sorcam.diyelimki bu sistemi uyguladık.ve mesela 1 tuşuna bastığımızda bir motor çalışacak.mesela ben bunu %50 devirle sürmeye karar verdim.1 tuşu yerinede bir adet transistor taktım.(transistoru acıp kapatınca 1 tusuna basmısım gibi olcak)transistoru 100 hz %50 duty pwm ile sürsem bu sistemde bir sorun çıkarmı acaba.

dediğini pek anlamadım ama.anladığım kadarıyla söyleyeyim.sen vericiden 1 tuşuna bastığında 8870 entegresinin çıkışı başka bir tuşa basana kadar aynı kalır konumunu korur.
555 le motor kontrol devresi yapacaksan entegrenin 4 numaralı ayağını kontrol amacıyla transistör kullan bence.hani 4 numaralı ayağa pozitif verirsen devre çalışır negatif voltaj verirsen devre dışı olurya transistörü bu amaçla kullan transistörün beyzini de 8870 entegresinin çıkışına kontrol ettirirsin.umarım aynı telden çalmışızdır.

hocam sanırım transistorun beyzini 15 numaralı bacağa bağlamalıyım dimi.benim asıl öğrenmek istediğim şu.diyelimki transistoru dediğiniz gibi taktım.sonra mesela bir şekilde 1 tuşuna saniyede 100 defa bastım.yada şöyle diyim:1 tuşu ks58006 entegresinin 1. ve 15. bacaklarına bağlı.ben bunları transistor ile birbirine bağladım sonrada transistoru 100 hz ile anahtarladım.iletişimde bir sorun çıkarmı

tam olarak amacını söyle öyle yardımcı olalım.ne yapmaya çalıştığını pek anlamadım.tuş yerine niye transistör kullanıyorsun?normalde sen her tuşa bastığında bastığın tuşa göre bir frekans karışımı elde edeceksin.e transistörü birde 100hz anahtarlayarak bir frekans da oradan bindirecen üç farklı frekansın karışımı olacak.devrenin çalışmasını olumsuz etkileyecen kesin de.sen direk amacını söyle onu yapmaya çalışalım.

DTMF sinyali 100 veya başka frekansla module edilmez. DTMF zaten 2 tonun karışımıdır. Telefon tuş takımında düşey ve yatay hatlar ayrı ton verir, bastığınız tuş bu ikisinin karışımıdır. Kablo ile veya havadan 100 hz yollayıp tetikleme yöntemi pek güvenilir değil, parazit olarak bir çok yerden gelebilir. Devrenin amacı zaten yalan yanlış aç-kapayı önlemektir. 1 değil birkaç ton yollanır, yanlışlıkla veya girişimle (parazit) mümkün değil çalışmaz! Siz herhangi bir tuşa basıldığında alıcıda istediğiniz frekansı üretecek üreteç kurun. Vericiye örnek 5 basıldığında çalışsın. Bırakınca dursun. Boylece değişik tuşlarla değişik frekanslar oluşturulabilir. Birbiri
le de karışması imkansızdır.
Konu blues84 tarafından (4 Hafta önce Saat 16:44 ) değiştirilmiştir. Sebep: hatalı yazım

Onun istediği, örnek tuştakımı ile motorun devrine kumanda etmek. 2 ye basınca 200, 5e basınca 500 devir; ....9a basınca 900 devir yaptırmak istiyor.

kimse anlamamış ki.öcelikle burada pwm den anlayan varmı onu sormak lazım.
biz vericiden 1 tuşuna bastığımızda alıcıdaki entegrenin 11. bacağından çıkış alıyoruz.şimdi 11. bacağın bir motora bağlı olduğunu düşünün.tabi o entegre bir motor sürebilecek kadar akım veremez ama sadece mantığı kavratmak için diyorum bunu.velida yının dediği gibide std yani 15. uçtan 4.ucada transistor ile bağlantıyı yaptık.umarım buraya kadar sorun yokturşimdi bizim 1 tuşuna basınca motorun çalışması , bırakıncada motorun durması lazım.bildiğiniz gibi transistorler anahtar olarak da kullanabilirler.biz keypaddeki 1 numaralı buton yerine bir transistorun emiter ve kollektörünü bağlayalım.şimdi transistorun beyzine akım verirsek 1 tuşuna basmış gibi oluruz.çünkü emiter ve kolektör arasında akım akacak.buda 1 butonuna basılmış etkisi yapacak verici entegre üzerinde.
mesela biz motor kontrolü yaparken pwm uyguluyoruz.100 hz %50 duty pwm uygularsak motor yarım devirde döner.%50 duty pwm demek bir periyodun yarısında akım açık yarısında kapalı demek.bu yüzdende devir azalıyor.ve bu şekilde motor hızı, ışık parlaklığı vb. şeyleri kontrol edebiliyoruz.
şimdi bu 100hz %50 duty pwm yi keypaddeki 1. buton yerine bağladığımız transistorün beyzine verirsek alıcıya bağlı olan motoruda %50 devirde döndürmüş olurmyuz.iletşimde vs sorun cıkarmı
----------
blues84 en az 3 defa bir benim yorumları okudum bir de seninkileri okudum hala "Onun istediği, örnek tuştakımı ile motorun devrine kumanda etmek. 2 ye basınca 200, 5e basınca 500 devir; ....9a basınca 900 devir yaptırmak istiyor." yorumunu nerden cıkardığını anlayamadım

Blues84 ünde benimde amacımız kendimizce sana yardımcı olmaktı.sizi istemeyerek kırdıysak özür dileriz.
öncelikle 1 nolu tuşu da tetiklesen diğer tuşları da tetiklesen 8870 entegresinin 15 nolu(std) ayağı çıkış verir.
sen burada 1 nolu ayağı saniyede 100hz tetikleyerek ton üretici entegrenin ürettiği sinyalleri modüle etmiş oluyorsun.
dolayısıyla da 8870 entegresinin 15 nolu ayağından 100hz sinyal almak istiyorsun.
bir yerlerde okumuştum.taşıyıcı sinyal modülasyon sinyalinin en az 10 katı olmalıymış.bu mantığa göre olmamalı ama emin değilim.
ama dtmf sinyalleri radyo dalgalarıyla gönderip alma fikrin kesin olur.telsizlede dtmf sinyalleri kullanarak kumanda uygulamaları yapıldığını okumuştum.
çalışmalarında başarılar.

Darbe genişliği modulasyonunu biliyoruz. Kimse anlamamış demekle ayıp etmişsin doğrusu.
DTMF; dijital ton multifrekans demektir.
697 Hertz ila 1633 hertz arasında çeşitli sabit tonlar kullanılır.
Decoder, yani kod çözücü entegresi datasheetine bakarsak:
11 mikro saniye yayın gecikmesi, 50 nano saniye yükselme gecikmesi ve 300 nano saniye kapatma gibi gecikme süreleri olduğunu görürüz.. 50, 200, 200 gibi frekanslar entegre içi zamanlamaları karıştırıp işlemez hale getirebilir..
Dolayısı ile DTMF tonlarına yakın başka frekanslar karıştırma yapar. Entegre bunları yüzde 3.5 e kadar tolere edebiliyor. Frekans kaymasını yani...
Onun için ben dedim ki DTMF yi 100 hz ile kumanda etme; DTMF ile 100 Hz i kumanda et.. Kod çözücünün 4 dijital çıkışı çeşitli kombinasyonlar veriyor basılan tuşlara göre. Oradan alacağın çıkışlarla istediğin darbe genişliği modulasyonu heralde oluşturabilirsin. (1.den 9 a ve ABCD ve # ve * ve 0 tam 16 değişik çıkış verir. Yani 4*4 kombinesi)

hocam anladım yani pwm işini alıcıdaki 4 tane dijital çıkışa uyglua diyorsunuz.o pwmnin duty sini kumandadan nasıl ayarlicam

Basit bir binary den analog PWM tasarladım. 5 volt girişte minimum (%0) , 0 voltta maksimum (%100) üretiyor. 4028 çıkışından trimpotlarla istediğiniz oranda kumanda edebilirsiniz. Devre basitçe fikir vermek için çizilmiştir. BCD çıkışlarının diğer kodlar için de H olduğu gözardı edilmiştir. Onlar da biraz daha geliştirilerek ayarlanabilir.

şekildeki devrede buton yerine transistörleri bağla.transistörlerin birinin beyzini q1'e birini q2'ye birini q3'e birini de q4'e bağla vericiden 1,2,4,8 tuşalrını kullanarak hızını ayarla.basit olsun diye diğer tuşları kullanma.elemanların değerlerinide dilediğin gibi ayarla.
(dutsaykıl muhabbeti yani.)

eyvallah herkese
----------
blues 84 4028 entegresinin girişine 4 bitlik veriyi girince cıkıstan tam olarak nasıl bir sinyal alıyoruz.4028 entegresini çok duymuşumdur ama hic ihtiyacım olmadı dolayısıyla tam olarak ne olduğunu bilmiyorum
Merhaba
Benim çok sık kullandığım BCD convert desimal entegreleri hakkında bilgi.Umarım işinize yarar.medetkerem.DSN

anladım hocam çok saolun.ben o işi pic ile yapmayı düşünüyodum.böyle bir entegre olduğunu öğrendiğim gerçekten çok iyi oldu
Merhaba
Galiba paylaştım ama tekrar vereyim.
PIC'ten çıkan BCD kodları CD4067 nin girişine veriliyor.CD4067 den çıkan desimal bilgiler de CD4027 JK flipflop ile 12 röle kontrol ediliyor.
https://rapidshare.com/files/1670525416/ku.rar
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)