Sayfa 1 Toplam 3 Sayfadan 123 SonuncuSonuncu
Toplam 52 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 25 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    wrx
    misafir

Standart ütüleme yöntemi ile baskı devre yardım

arkadaslar baskı devre cıkartmak istiyorum,aydınger kagıdı uzerine lazer yazıcı ile cıkarttım fakat ütüledigimde plakete devre cıkmadı.Acaba kullandıgım kagıttan dolayı olabilirmi? yardım ederseniz tesekkur ederim.

forum üyesi

Standart Ce: ütüleme yöntemi ile baskı devre yardım

allahtan kağıdı yazıcının silindirine yapıştırmamışsın.aydınger yapışıyor benim başıma geldi.ben kuşe kağıdı kullanıyorum.çok güzel oluyor.kuşe a4 ve a5 boyutlarında kırtasiyelerde bulunuyor.bi dene gerisini biliyosun zaten.ütülemeyi falan.kolay gelsin.

forum üyesi

ben ütüyüde anlatayım nolur nolmaz.şimdi kuşe kağıda bastığın baskıyı plakete göre keseriz,dikkat edeceğinkağıdın tonerli tarafı plaketin bakırlı tarafıyla birleşecek.birleşmeyi yaptıktan sonra kağıdın uc kısımlarını plaketin arkasına kıvır ve gergin bi şekilde bantla,ütülerken kaymaz.hazır olan plaketini kullanılmış bi kitap ve ya defterin arasını aç,kağıt üste gelecek şekilde koy,üzerine 1 veya 2 sayfa indir.ısınmış ütünle 5 dakika dinlenerek ütüle,dinlenme dakika arası 10-15 saniye olabilir tabii şart değil ben öle yapıyorum.5 dakika sonra bantları çıkar,kağıdı değil.ılık su dolu bi kaba bırak 10 dk sonra kağıdın yumşamaya başlar ve kolaylıkla sökebilirsin.kağıt çıktıktan sonra baskı kaleminle kopuk bozuk yollardan git.sonrası çözme işi,sana kolay gelsin.

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

..:: Ütü Metoduyla Baskı Devre Çıkartma - Asetat Yöntemi :..

Baskı devre yapmanın bilinen 4 yolu vardır. Bunlar;

1- Baskı devre kalemi ile çizmek: Bu amatör bir yöntemdir. Çok zaman ve emek ister.
    2- Pozitif 20 Spreyi Kullanarak: Çok fazla bilinmesi gereken şeyler vardır. Sprey plakete sıkıldıktan sonra kurutulmalı, sonra özel bir sıvıya atılmalı vs. vs.
    3- Serigrafi Metodu ile: Diğerlerine göre çok zahmetli, pahalı ve kaliteli bir metottur. Ama Yüzlerce ve binlerce baskı devre yapmak için idealdir. Bu yöntem ile yeşil ve eleman baskı yapılabilir.
    4- PNP transfer kağıdı ile: Pratik bir yöntem olmasına karşın çok pahalıdır. Bu transfer kağıdını piyasa da bulmak bir dert, bunu fotokopi ile baskı yapmaya niyetli kırtasiye aramak bir dert. Kırtasiyeciler bu kâğıdı tanımadıkları için buna fotokopi çekmeye gönüllü değillerdir.
    Ben size burada 5. pratik ve ucuz olan yolu anlatacağım. Bu yöntem PNP transfer kâğıdına çok benzemektedir. İşlem basamakları tamamen aynıdır. Tek fark pahalı PNP transfer kâğıdı yerine asetat kullanmaktır. Asetat, genellikle tepegözlerde kullanılır ve şeffaf A4 büyüklüğünde plastik kâğıt şeklindedir.
    İşlem Basamakları

1- Bilgisayarda çizdiğiniz baskı devre şemasını ters olarak (aynadaki görüntüsü) bir lazer yazıcıdan asetat üzerine basın. Eğer benim gibi lazer yazıcınız yoksa kırtasiyede asetat üzerine fotokopi çektirebilirsiniz. En koyuda fotokopi çektirmeniz gerekmektedir. Bu yöntemle kaliteli sonuç almanın sırrı kaliteli toner kullanan fotokopi makinesinden geçmektedir. Her fotokopi makinesi ile aynı sonucu alamazsınız. Hatta bazıları ile çekilen asetattan hiç de sonuç alamayabilirsiniz. Asetat üzerinde parmaklarınızı gezdirirken tonerin kabartısını hissetmelisiniz.

2- Yeni aldığınız bakır plaket üzerine asla parmaklarınızı değdirmeyin. Üzerinden zaman geçince plaketiniz kararır. Bakır plaketin üzeri temiz değilse cif gibi bir temizlik maddesi ile temizleyin. Küçük noktacıkları çıkartmak için silgi kullanın. Plaketi bir maket bıçağı veya kıl testere ile asetatın boyunda kesin.

3- Asetatı tonerli yüzey bakır plakete bakacak şekilde yerleştirin. Sakın ters yerleştirmeyin. Ütünüzün altı simsiyah olur. Asetat, plaket üzerinden kaymasın diye bantlayabilirsiniz. Bantladığınız zaman mutlaka asetat ve ütü arasına bir kağıt koyun. Ben bantlamayı tercih etmiyorum. Çünkü bantlayınca kenarlar tam olarak plakete yapışmıyor.

4- Bundan sonraki en zor bölüm ütülemedir. Öncelikle annenizden veya eşinizden zorla ödünç aldığınız bir ütüye ihtiyacınız olacak. Ütünüz tercihen buharsız olsun. Eğer merak edip bakır plakete buhar verirseniz, plaketin kambur (eğik) bir şekil alacağını görürsünüz. Bu da devre elemanlarının plakete lehimleme işlemini zorlaştırır. Ben bantlamadan direk asetat üzerine ütülemeyi tercih ediyorum. Ütü sıcaklığını pamukluya getirin. Bu sıcaklık bir çok ütü için son derecedir. Bu şekilde 5 ile 7 dakika arası ütüleyin. Yeterince ütüleyince tonerlerin rengi değişmeye başlıyor ve toner asetattan ayrılıp bakır plaket üzerine yapışıyor. Çok fazla ütülerseniz yollar ve yazılar kalınlaşmaya başlıyor. O yüzden ütüleme zamanını iyi ayarlamak gerekli.

5- Bakır plaketi soğuttuktan sonra üzerindeki asetatı yavaşca kaldırın. Kaldırma işlemini asetat ve plaket arasına ince bir iğne ile başlarsanız, köşelerdeki tonerlerde zarar görmez. Asetattaki tonerlerin %90 nı plaket üzerine geçtiğini göreceksiniz. Eğer başarılı olamadıysanız, bunun nedeni ütüleme süresi ve toner kalitesi ile ilgilidir. Ütüleme süresi az geldiyse veya eşit olarak ütülenmediyse tonerin bir kısmı plakete geçmez. Fakat tonerlerin büyük çoğunluğu asetat üzerinde kaldıysa başka bir kırtasiyede tekrar fotokopi çektirmenizi tavsiye ederim. Bulunduğum semtte uygun fotokopici bulana kadar bir miktar asetat parası ödemiş durumdayım.

6- Eksik olan yerleri baskı devre kalemi ile tamamlayın. Toner üzerinden tekrar kalemle geçmeye gerek yoktur. Toner asite karşı çok dayanıklıdır.

7- Asit işlemi pis ve risklidir. Asitte fazla bekletirseniz tüm emekleriniz boşa gider. Asit işlemini havadar bir yerde yapmanız gerekir. Bakır plaket asite atıldığında pis ve sağlık açısından zararlı gazlar meydana çıkar. Asit için ben tuzruhu perhidrol karşımını kullanıyorum. Tuzruhu bilindiği gibi marketlerde satılmaktadır. Perhidrol ise eczanelerde küçük şişeler halinde satılıyor. Eğer bir defalık baskı devre çıkartmayacaksanız, parfüm depolarından kiloluk perhidrol almanızı tavsiye ederim. 2 küçük şişe fiyatına çok büyük bir şişeyi alabiliyorsunuz ve daha az seyreltilmiştir.
    Uyarı: Asiti havadar bir alanda yapınız. Plaketi asite attıktan sonra asla asitin başında beklemeyin. Tuzruhu ve perhidrole elinizi değdirmeyin. Cildinizin bir yerine değdiği zaman hemen bol suyla yıkayın. Yaşınız küçük ise bu işlemi yapmak için mutlaka bir büyüğünüzden yardım isteyin. Nefes darlığı ve astımı olanlar yapmasın.

Plastik bir kaba 3 ölçek tuz ruhu, 1 ölçek perhidrol koyun. Asit işlemini hızlandırmak için bir miktar daha perhidrol ilave edebilirsiniz. Yavaşlatmak isterseniz su ilave edin.

Perhidrol tuzruhu oranına ve plaket boyutuna göre erime işlemi 5 dakikaya yakın sürmektedir. Açıkta kalan bakır yüzeyler eriyene kadar asitte bekletin. Arada bir asiti az sallarsanız eritme işlemi hızlanacaktır. Ama dediğim gibi asitin başında asla beklemeyin.

8- Plaketi asitten çıkartmak için bir tahta yardımı ile dik konuma getirdim ve kargaburnu ile tuttum. Hemen su altında plaketi yıkayın.

9- Plaketi bir peçete yardımı ile kuruladıktan sonra toneri çıkartmak için sıfır zımpara ile zımparalayın.

Not: Zımpara ile çıkarılması çoğu zaman yollara zarar verebilir. Bunun yerine kolonya ile silmek veya silgi ile silerek sonrasında suda elimizle iyice bastırarak da çıkarabiliriz. Hangi yöntem kolayınıza geliyor ve başarılı sonuç veriyorsa tercih edebilirsiniz.

10- Plaketi baskı devre matkabı ile deldikten sonra güzel bir baskı devreye sahip olacaksınız. Birkaç denemeden sonra çok güzel baskı devreler rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

BU YÖNTEMİ KULLANIYORUM ÇOK MEMUNUM

wrx
    misafir

Teşekkürler sagolun

forum üyesi

Fotoğraf kağıdını tavsiye ederim yine lazer yazıcıdan çıktı alacaksın ütü ile ütüleceyeksin asetat ile de çıkartılabilir asetat ile çıkardığında ince yollar daha güzel çıkıyor

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

Alıntı [TrQubL€D] Nickli Üyeden Alıntı
    Fotoğraf kağıdını tavsiye ederim yine lazer yazıcıdan çıktı alacaksın ütü ile ütüleceyeksin asetat ile de çıkartılabilir asetat ile çıkardığında ince yollar daha güzel çıkıyor
    bencede öle yap ince ve kalın yolları en güzel asetat yöntemi ben bunu kullandığım için öneriyorum ve ucuz

forum üyesi

asetat fiyatı nedir arkadaşlar.kuşe kağıttan ekonomik olursa onu kullansam bende

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

bir çok yöntemi varr bazıları fotograf kagıdı,stıcker,fuber,pnp vb bana kalırsa en iyi ve ucuz olanı asetat olanı ve obm asetata çıktı alırsanız daha iyi olur o tür asetatlar ısıdan etkilenmeyen asetat çeşididir asetatla çok kolay aktarabilirisniz. parlak yuzune lazser yazıcı ile yazdırınız daha sonra ütüyü yuksek sıcaklıkta eşit şekilde plakete yaymaya çalışınız ve çok hafif plakett üzerinde ütüyü bir ileri geri yaparak eşit şekilde ısısyıı dagıtabilirsiniz yapan arkadaşlara başarılar dillerim ben bu yonetmi kullandığım için öneriyorum içalışmalar

forum üyesi

asetat fiyatı nedir arkadaşlar.kuşe kağıttan ekonomik olursa onu kullansam bende
    Boş asetat 25ykr

Genç Elektronikçi
    Nereden
    KOCAELİ

Arkadaşlar bulunduğum yerde asetat kağıdı bulamıyorum istanbul veya ankarada toptan veya perakende alabileceğim yer varmı burda fotoğraf kağıdı ve kuşe kağıt kullanıyorum ama biraz zahmetli bi adres veya telefon numarası verirseniz memnun olurum..

Azimli
    Nereden
    Konya

Alıntı [TrQubL€D] Nickli Üyeden Alıntı

Boş asetat 25ykr
    Bilader sen napan ya ben konya da asetat kagıdına cıktı alıyorum baskı devre için bende 1.5 ytl alıyorlar ...Fotokopi 99 ...

Ama asetat kagıdını tavsiye ederim eğer bir iki tane asetat ile baskı devre basarsanız bir müddetten sonra pozitif 20 kalitesinde çıktılar alabilirsiniz.... tecbüre edinerek... iii çalısmalar !!!

super Moderator
    Nereden
    İstanbul

Standart Cevap: ütüleme yöntemi ile baskı devre yardım

arkadaşım bende asetat yöntemini denedim ama kuşe kağıtta daha başarılı oldum o birazzda sana kalmış ben istanbulda a4 büyüklüğünde kuşe kağıdı tanesini 10krş dan alıyorum toptanda satılıyor 100lü paket halinde birazda ben tecrübelerimi yansıtim dedim lazerden aldığın çıktıyı bakır plakete ütüledikten sonra birden soğuk suya at ve 10 dk bekle plaketin üstündki kağıdın yumuşadığını göreceksin ondan sonra kağıdı plaketten sıyır direk asit karışımına atma biraz kurut sonra tonerin üstünde kağıt kalıntıları kaldığını göreceksin bunları temizlemek için önce sadece tuzruhunu plaketin üstüne dök zaten kabarcıklar çıktığını göreceksin bu sırada tonere zarar gelmezken sadece üstündeki kağıt erir daha sonra plaketi pamuk ile sil çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor sapsarı bakır üstünde simsiyah toner oluyor ben böyle yapıyorum asit karışımında plaketin iyice eriyip erimediğini daha net anlıyorsun
    ha birde bi tavsiye perhidrolü sakın elektronikçilerden alma çok kazık olutor ben resimdeki küçük şişeyi elektronikçiden 2ytlye aldım öbürünüde bir kimyacıdan 4 ytlye aldım ne kadar komik dimi üstelik küçük şişe %30luk benim aldığım büyük şişe %50lik

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

Alıntı erdemefe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    arkadaşım bende asetat yöntemini denedim ama kuşe kağıtta daha başarılı oldum o birazzda sana kalmış ben istanbulda a4 büyüklüğünde kuşe kağıdı tanesini 10krş dan alıyorum toptanda satılıyor 100lü paket halinde birazda ben tecrübelerimi yansıtim dedim lazerden aldığın çıktıyı bakır plakete ütüledikten sonra birden soğuk suya at ve 10 dk bekle plaketin üstündki kağıdın yumuşadığını göreceksin ondan sonra kağıdı plaketten sıyır direk asit karışımına atma biraz kurut sonra tonerin üstünde kağıt kalıntıları kaldığını göreceksin bunları temizlemek için önce sadece tuzruhunu plaketin üstüne dök zaten kabarcıklar çıktığını göreceksin bu sırada tonere zarar gelmezken sadece üstündeki kağıt erir daha sonra plaketi pamuk ile sil çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor sapsarı bakır üstünde simsiyah toner oluyor ben böyle yapıyorum asit karışımında plaketin iyice eriyip erimediğini daha net anlıyorsun
    ha birde bi tavsiye perhidrolü sakın elektronikçilerden alma çok kazık olutor ben resimdeki küçük şişeyi elektronikçiden 2ytlye aldım öbürünüde bir kimyacıdan 4 ytlye aldım ne kadar komik dimi üstelik küçük şişe %30luk benim aldığım büyük şişe %50lik

Diğer yöntemden farkı sogutma işlemin olması buda zaman kaybı diye düşünüyorum ama yapanların düşüncelerine göre daha profsyonel diyorlar ben denemedim size önerebileciğim yöntem asetat yöntemidir ama değişik transfer kagıtlarla aktarma yöntemi var onlar üzerinde çalıştıktan sonra başarılı çalışmalarımı paylaşmak üzere diyorm

super Moderator
    Nereden
    İstanbul

arkadaşlar pozitive 20 kullananlar uv ışık kullanması lazım diye biliyorum ama nerden bulunuyor bu uv ışık ampulumu var??

yildizelektronik
    misafir

uv floresanlar istanbulda her yerde mevcut.Eğer istanbul dışındaysan fazla zorluk çekeceğini zannetmiyorum.Kolaylıkla bulabilirsin.Yanlız diğer floresanlara göre biraz daha pahalılar.

super Moderator
    Nereden
    İstanbul

ben istanbulda yaşıyorum ama ütü yöntemini kullanıyorum pozitive 20nin bir avantajı varmıdır maliyeti fazlamıdır

kendimin patronuyum
    Nereden
    kayseri

arkadşlar ben yazıcı yötemini kullanıyorum çok kolay vede iyi sonuç veriyor ama ben bakır plakete kağıdı yapıstırmadan bu bulaşık telleri varya en ince olanlar şaç gibi aynen onunla plaketi bir güzel telliyorum sonra altına değmeden yapıştır kağıdı bas ütüyü bak bakalım nasıl oluyor ben daha hiç kopuk yol olayıyla karşılaşmadım tamamen çıkıyor yollar deneyin farkı görün
    birde benim yollar hiç erimiyor yüzü tırtıklanmıyor bile hemde ben nitrik asit kullanıyorum tabi biraz sulandırıp saf oluca bakır falan toner dinlemiyor eritip bitiriyor
    vermeyince mabut neylesin sultan mustafa

ISPARTA
    Nereden
    ISPARTA

Standart Cevap: Ce: ütüleme yöntemi ile baskı devre yardım

Alıntı [TrQubL€D] Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Boş asetat 25ykr
    hocam dolusu kaç liradır

forum üyesi

pozitif 20 yöntemini ben kullanıyorum . sadece pahalı ve zahmetli ve mükemmel sonuca oluşabilmek için e 4-5 baskı plaket kaybedebilirsin sonrası sana hangi yöntemi kullanmak sana kalmış bir şey

~BUCASPOR~
    Nereden
    İZMİR

Arkadaslar normal yazıcılardan yani kartuşlu yazıcılardan da yapabilir miyiz bu yöntemi?

forum üyesi

Alıntı ogulcan35 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaslar normal yazıcılardan yani kartuşlu yazıcılardan da yapabilir miyiz bu yöntemi?
    Sadece Lazer yazıcı oluyor. Normal yazıcı ile yapamazsın

özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

Lazerli yazıcılar zaten kartuşlu olur. Yani kartuşlu bir yazıcınız varsa o lazerdir.
    Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

ВЧ передатчика
    Nereden
    bartın

meftun doğru söylemişsin,katılıyorum sana

forum üyesi

Alıntı meftun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Lazerli yazıcılar zaten kartuşlu olur. Yani kartuşlu bir yazıcınız varsa o lazerdir.
    @Meftun affına sığınaraktan cümleyi düzeltmek istiyorum.

Lazerli yazıcılar tonerli olur. Yani tonerli bir yazıcınız varsa o lazerdir.

Not: Kartuş ile baskı sayısı 200 adettir (kağıt) , toner ile baskı sayısı 1500 adettir(kagit).

Son dönemlerde çıkan kartuş hikayeleri de 1800 - 2000 sayfadır. buradaki mantık :

CMYK denilen sisteme geçildi , yani üreticilerin bazıları zaten bu sistemdeydi. RGB ile CMYK arasında renk farkı vardır , ve matbaa sektöründekileri ilgilendirir. Son zamanlarda HP de bu olaya geçtiği için , reklamlarında 2000 sayfa demeye başladı , işin ilginç yani Noter tarafından da onaylanmış.

CMYK sistemli yazıcılar (lazerlerle ilgili yazmıyorum) 4 kartuş beslemeli oluyor. bundan dolayı tüketici 2000 yada 1500 sayfayı "mürekkep" baskısıyla almaya çalışıyor , ilk zaman çok mutlu olan tüketici , mürekkepleri bitince , yenisini almaya gidiyor. Bir bakıyor ki mürekkep kartuşlarının tanesi 60 TL (sayah 40TL) sana geliyor mu 3 gr mürekkep 200 TL ye.

Bilinçli tüketici olamadık bir türlü gitti. Ben burada kimseyi suçlamıyorum sadece piyasada ki dönen dolaplardan sadece bir örnek veriyorum. Dikkatli olun , paranızı boşa harcamayın... Devir tutum devrine döndü çünkü...

Son olarak da lazer in bir avantajı tonerlerinin 2000 sayfaya yakın baskı vermesi. 180 TL ye sıfır toner alıyorsunuz mesela.. ya da 110 TL ye ... Daha ekonomik duruma geçti lazerler şimdilik ama bu durum böyle devam eder mi? Bilinmez....

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)