arkadaşlar istediğim ölçüde bobin kablosu bulamadım bende gittim bir zil teli aldım.bu zil telinin plsatiğini soyup spreyle boyayıp öyle kullancam bobin teli niyetine.elimdeki zil telini aldığım yerde 2x2x0.5 yazıyordu.bu kablo kaç amper taşıyabilir.bu kablo 3 veya 4 telli olarak kullansam kaç amper taşıyabilirim.inanın googleden araştırdım ancak bulamadım.bazı tablolar buldum onlardada benim kabloyu bulamadım

hocam aynı tabloyu googledende buldum ama bişi anlamadım.benim kablo 2x2x0,5.bunun alanı ne kadar oluyor.2x2 den 4 mü oluyor yoksa 2x2x0.5 den 2 mi oluyor.
Kablonun nasıl birşey olduğunu anlamadım 2*2*0.5 nasıl oluyor, resmini koyarsan anlarım belki.
Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

Anladım. toplam 4 tane kablo var bunlar 2 li 2 li gruplanmış, gurubun biri: turuncu ve beyaz, diğeri mavi ve beyaz. Her kablonun kalınlığı 0.5mm
böylece toplam 4x0.5=2mm oluyor ama bunları ayrı ayrı kullanman gerekiyor galiba. Bu yüzden 0.5mm olarak hesaplaman lazım. Sen dediğim gibi hiç uğraşma böyle spreyle felan emayeli bakır kablo senin işini görür.
Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

dediğim gibi bulamadım emaye kaplı kabloyu.12 volt 15 amperlik motor sarımı yapcam bu kabloyla.yani 15 amper için bunlardan kaç tane teli birlikte kullanmam lazım.
bence yanlış okumuşsun onu öyle bir kablo yok 2x0,5 yada 2x,075 kablolar var piyasada genellikle
Akım taşımada öncelikle bilinmesi gereken tel çapı ile tel uzunluğu yani iletken direnci önemlidir.Şu çapta tel şu akımı taşır bilgisi yanlıştır.Ör;çapı 1,5 mm. telden 44 m. uzunluğu olursa yaklaşık 0,6 ohm direnci olur.Aynı direnci 0,85 mm. çaplı telden yaklaşık 15-17 m.de alırız.Daha açıkça;
Bir iletkenden 12V-15A akım taşımak için;iletken direnci 0,1 (R)ohm olduğunda;15x0,1=1,5V iletken kayıbı,12V-1,5V=10,5Vx15A=157,5W akım aktarmış oluruz.İşte iletken direnci;0,01 ohm olursa 2,25W, 0,001 ohm olursa 0,25W kayıbımız olur.İletken çapı 1,5 mm bakır tel kullanırsak;0,001 ohm direnci 11 cm.de elde ederiz.
Sonuç olarak;akım taşıma,elektrik üretimi yada tüketim modellerinde yüksek amperajda 12V. plânı en son olmalıdır.Çünkü voltaj düştükçe kayıp ters orantılı katlayarak çoğalır.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)