Orijinalini görmek için tıklayınız : STK 4241 ile 2x120 watt
erdemefe
06 Mart 2008, 22:46
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız] ([Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız])
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız] ([Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız])
Arkadaşlar bu devreyi yapmaya başladım ama daha bitmedi en kısa zamanda deneyip size bilgi vericem ama aklımada bir kaç soru takılıyor
1. trafoyu 300 wat 2x45 volt sardırdım ama içim rahat değil çünkü doğrultunca %40 oranında artıyormuş sizce bi sorun olurmu
2. beslemede kaç tane kaç mf kaç volt kond. kullanmam lazım birde devre kaç amper çekicek 4 tane 6 amper diyotla doğrulma yapsam olurmu
3. stk 4241 orjinal bulamadım karaköyde çin malı var onuda almadım kalitesiz diye orjinal stk alıcağım bir yer biliyormusunuz
Doğrudur, 45/0,707= 64V gibi doğrultulmuş çıkış alırsın trafodan. Regüle etmek mümkün olursa daha iyi olur elbette. 4241-II versiyonu için üreticisi tavsiye edilen besleme voltajı +-53V, maksimum besleme voltajı ise +-77 volt demiş. 8 ohmun altında yüke bağlanması uygun olur mu bilmiyorum ama öyle yaparsan 64V besleme ile yüksek volümde entegre kızarır diye tahmin ediyorum. Belki iyi soğutma ile bunun üstesinden gelinebilir, hiç STK yapmadım, bilenler daha doğrusunu söyler. Tam güçte (yüksek volümde ve 8 ohmdan düşük hoparlör empedansı ile) çalıştırmazsan 64V besleme sorun olmaz. Zaten 64V beslemeninn boştaki voltajı olacak. Yüke binince bir miktar düşecektir.
mehmet-salih
20 Mart 2008, 23:52
hocam ben bu devreden yaptım. beslemede 2x24V AC 120W trafo kullandım. regüleden geçtikten sonra 2x33V DC oldu blok kondansatör olarakta 2x3300mF 63V'luk kullandım. 4 ohmluk oto hoparlörü kullandım. ve devreye pc'den son sesi verdigimde çok az seste bozulma oluyor. stk4241ıı'nin datasheetine ([Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız]) bakarsan tavsiya olarak 2x53V DC ile beslenmesi uygun görülmüş. ve ben bu şartlar altında devreyi çalıştırdım ve gayet tatmin edici bir ses aldım. şu an beslemede 4x6800mF 63V kondansatör taktım. ve 2x40V AC 300W trafo bekliyorum. birde 8 ohm kaliteli hoparlör bulabilsem asıl sesi o zaman görecegim. ama bu kötü şartlar altında gercekten güzel sesi ver. nede olsa STK
erdemefe
21 Mart 2008, 00:31
arkadaşım ilgilendiğin için saol ama ben hallettim besleme için 2x40 volt 300 watt trafo sardırdım ayrıyeten 12 voltda çıkışı var beslemede 2 tane 10000 uf 80 volt kond var profahmet hocamızın lcd ton kontrol devreside var ama gayet temiz ve yükses ses alabiliyorum ama hoparlörlerim kötü üstelik 4 ohm şimdilik tek sorun stk biraz fazla ısınıyor el değmicek kadar buda kolonlar 4 ohm olduğu için heralde bir de bu devre ve trafo için uygun bir kutu bulup yerleştirmem lazım
taka8604
21 Mart 2008, 13:17
arkadaşım ilgilendiğin için saol ama ben hallettim besleme için 2x40 volt 300 watt trafo sardırdım ayrıyeten 12 voltda çıkışı var beslemede 2 tane 10000 uf 80 volt kond var profahmet hocamızın lcd ton kontrol devreside var ama gayet temiz ve yükses ses alabiliyorum ama hoparlörlerim kötü üstelik 4 ohm şimdilik tek sorun stk biraz fazla ısınıyor el değmicek kadar buda kolonlar 4 ohm olduğu için heralde bir de bu devre ve trafo için uygun bir kutu bulup yerleştirmem lazım
el değmeyecek kadar ısınıyorsa soğutucun ya küçük yada entegreyi fazla kasıyorsun.
tavsiyem olarak ya mevcut soğutucuya fan ekle yada soğutucunu büyüt.
entegrenden olmak istemezsin heralde :)
eczorhan
27 Mart 2008, 16:40
ArkadaŞlar Bu Devreyİ Bende Yaptim Hatta İlk Yapan Benİm Dİyebilrim Bunun Dokumanlarinida Tamİrcİhasan Ve DemİrtaŞpaŞa Sİtesinde Yayinladim Zaten Devre Gayet Guzel Gerek Ses Kaliteis Itibari Ile Gerek GuÇ AÇisindan Tatkinkar Oldugunu Dusunuyorum Tereddut Etmeyin Devre ÇaliŞirmÖi Diye Ben Yaptim Gerilim Verir Vermez ÇaliŞti Seside Gayet Net Temizdi Entegreyi Ikinci Kalite Kullanmama RaĞmen ArkadaŞimizda Yapiyor Sanirim Ondanda Yorum Alabilrisiniz Merak Ettiginiz Bİr Şey Varsa Dedigim Siteleride Ziyaret Edebilrisiniz Gerci Tum Detaylar Var Zaten Gerek Şema Gerekse YerleŞim Plani Ve Baski Devre Vs Yapacak Arkadaslara BaŞarilar
İyİ ÇaliŞmalar
erdemefe
29 Mart 2008, 22:42
ewet arkadaşlar anfi çok güzel tamamen bitti kamasonic kolonlarım var bir çift bir çift de 20 cm subwoferım var normal hop ile sub ı aynı kabine koyup gelen sesi crossover ile ayırmak istiyorum böyle güzel bir devre varmı hatta üç yolluda olabilir bir çift de tweeter alırım
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız]
mtelektro
29 Mart 2008, 23:25
öncelikle sistemin hayırlı olsun. başlangıç için güzel diyebilirim. sesini duymak lazım ama apartman dairesinde yaşıyosan bence pek kasma derim 120 watt ciddi bir güç çünkü . profa kaçıyor hatta biraz. senin dediğin pasif cross over filtre devresi yani . elindeki 85lik diye tabir ettiğimiz 3 yollu componenet kolonlar zaten klendi içinde filtreli. en büyük göbeği bass küçüklerin en büyüğü midrange ( biraz küçük ama) onun bi küçüğü tweeter en küçüğü ise super ya da dome tweeter diye geçer. o küçük 3 sürücüye dışarıdan müdahele edemezsin çünkü değişik kondansatör deeğrleri ile zaten filtre edimiştir. amasub-woofer ya da bass kısmındaki sürücüye müdahele edebilirsin bu sefer tizler ölür ama. çünkü hepsi paralel bağlı :) jbl gibi bir marka olsa onun bassında bbin takılı yani alt bass vermiyor mid gibi daha çok ama pioneerde full range diyebiliriz. tüm frekanslara açık yani. bence componenet hoparlörde pek oynama direk tak derim. ayrıca pek yüklenme o 3 yollu kolonlara çünkü yanıyor. maks 40 watt güç alırsın ötesini hayatta veremez. ebnde pioneer vardı, sattım. yerine sattığım arkadaşımdan çıkan mintn marka aynı şekilde olan başka bi kolon taktım ve biraz yüklendim midleri çöktü . biraz daha yüklendim uzun süreli değil az biey bassın biri de sürtmeye başladı. kısaca pek kasma.
sana high- pass ve low- pass filter lazım . band pass yani band geçiren ( mid ) gerek yok çünkü elinde mid sürücü yok. bunun frekans aralıklarını ise kendin ayarlaryıp ona göre kndansatör ve direnç- bobin bağlaman lazım. bence hiç uğraşma pek verim alamazsın hazırları 20 bilemedin 30 liraya hem de 3 yollusu satılıyor.
erdemefe
29 Mart 2008, 23:58
arkadaşım öncelikle cevabın için çok sağol neredeyse bütün sorularıma bi yazı yazdın :) bunada vakit ayırıp bi cevap yazdığın için çok teşekkür ederim bu kolonlar dediğin gibi dadik kolonlar zaten yanmıştı çiftini sardırmaya 15 lira istediler bende verdim daha almadım
bu hafta alırım büyük ihtimal ama ben elimdeki bas kolonlarıda değerlendirmek istiyorum ölece duruyorlar peki şöyle bir formul uygulasam nasıl olur gelen sesi direk bu kamosoniclere versem ayrıca ordan paralel çıkarıp tek yollu sadece bass frekansı veren bi crossover devresinde frekansı düşürsem bas kolonlarından sadece bas sesi alabilirmiyim ve aynı kabine koyabilirmiyim???(sagolun)
mtelektro
30 Mart 2008, 00:53
arkadaşım öncelikle cevabın için çok sağol neredeyse bütün sorularıma bi yazı yazdın :) bunada vakit ayırıp bi cevap yazdığın için çok teşekkür ederim bu kolonlar dediğin gibi dadik kolonlar zaten yanmıştı çiftini sardırmaya 15 lira istediler bende verdim daha almadım
bu hafta alırım büyük ihtimal ama ben elimdeki bas kolonlarıda değerlendirmek istiyorum ölece duruyorlar peki şöyle bir formul uygulasam nasıl olur gelen sesi direk bu kamosoniclere versem ayrıca ordan paralel çıkarıp tek yollu sadece bass frekansı veren bi crossover devresinde frekansı düşürsem bas kolonlarından sadece bas sesi alabilirmiyim ve aynı kabine koyabilirmiyim???(sagolun)
ben malımı biliyorum kardeşim patlamış bile :) dediğin gibi olucak zaten prof sistemelrde de bu böyledir tek çıkış bağlıdır bas tiz filtresiyle filtre edilir ver 38lik artı piezo tize ayrı ayrı gönderilir. en sağlıklısı senin dediğin fikir başka çaresi yok kafana takılan olursa burdayım ben
erdemefe
30 Mart 2008, 00:56
şu kolonları bi alayımda biraz daha uğraşıcam(yasli)
erdemefe
06 Nisan 2008, 20:48
ben malımı biliyorum kardeşim patlamış bile :) dediğin gibi olucak zaten prof sistemelrde de bu böyledir tek çıkış bağlıdır bas tiz filtresiyle filtre edilir ver 38lik artı piezo tize ayrı ayrı gönderilir. en sağlıklısı senin dediğin fikir başka çaresi yok kafana takılan olursa burdayım ben
arkadaş bir de kafama şu takılıyor stknın datasheetinde beslemede 2 tane 500 ohm yazmış zannedersem gerilim kesildiğinde kond boşaltmak için ben 470ohm taktım hemde 2watt fişi pirize sokar sokmaz yanıyo bu dirençler devre bunsuzda çalışıyor ama dediğim gibi işte kafama takıldı
e_cag
07 Nisan 2008, 23:43
Aynen öyle, kond. deşarjı + parazit kesmeye de yararlar. Besleme detayının datasheet'te yer alması da ilginç. Neyse, dirençleri 5W gibi biraz daha güçlü koysan da olur, hiç koymasan da.
erdemefe
08 Nisan 2008, 00:11
peki o dirençler devrenin çektiği akımı düşürmezmi
e_cag
08 Nisan 2008, 00:29
peki o dirençler devrenin çektiği akımı düşürmezmi
Yok, dirençler anfi katının çektiği akımı etkilemez. Anfinin direnci ve dolayısı ile üzerinden geçecek akım anfiye bağlıdır. Dirençler sadece kendileri üzerinden geçen akım nedeni ile besleme kaynağından yani trafodan, anfinin çektiği akımın yanında biraz daha fazla akım çekmene neden olurlar.
brg41
18 Haziran 2009, 23:08
Bende bu devreyi yapıcamda arkadaşlar anlamadığım olay şu 3mh bobin yazmış bobinajcı bulup sardıramadım devre pcb 1.5 mm * 22 sipir yazıyo ben kendin 6 mm bi karkas üzerine 1.5 mm teli 22 sipir sardım ama devreye çok büyük geldi nası yaparım bi yardım bide besleme devresi oalrak 10.000 uf dio çok pahalı o 2 tane 10.000 63v yerine 4 tane 4700 uf 63 volt kullansam olurmu acaba kendi hazırladığım şema bu :
anladığım kadarıyla bu şemaya 500ohm 5 watt lık 2 tane direnç te takmam gerekio ve 8 amper köprü diyot var heralde??
son oalrak devrenin üsten görünümü:
burdaki bobinleri anlamadım yardımcı olursanız sevinirim....
DJ_CEYKO
19 Kasım 2009, 18:06
Selam form sakinleri bu devreyi formdan görüp bende yaptım ama devreye voltaj verince + bacaktan enteğreye giden r3 direnci acaip ısınıyo ve belli bi süre sonra yanıyo ve seste acaip bi zırıltı varr sesi körükleyince biraz düzeliyo ama dirençten kokular cıkmaya başlıyo kapatıyorum problem neden olabilir...?
mert53
20 Kasım 2009, 00:28
erdem bende sürekli çin malı olanlardan laıp kullanırım bir sıkıntı veya parazitle karşılaşmadım... ibrahiminde dediği gibi soğutucuya fan bağla ısınmanın ciddi derecede azaldığını göreceksin...
erdemefe
20 Kasım 2009, 01:16
bende bir sorun yokki mert abi zaten devreyi elimden çıkaralı bayağa oldu :)
vBulletin Versiyonu Gizlenmiştir, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0