PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : öneriniz,yardımınız

omikron
18 Kasım 2008, 01:08
öncelikle hayırlı forumlar benim bir sorum olacaktı ben bu pic işini kafaya taktım öğrencem ama sizlerin yardımıyla daha güzel olacak inşallah bu iş öncelikle tavsiye ettiğiniz yangi derleyici programını öğreneyim bir çok programlama dilini öğrenmektense bitanesini adam gibi öğreneyim diyorum ufak çaplı incelemelerimde kafama takılan şu oldu pic basic pro ile Microcode studio plus prpgramları arasında bir fark var mı ?

elektrofizik
18 Kasım 2008, 02:13
kardeş, pic programlarken en az 3 program kullanman gerekiyor.
1.editör
2.derleyici
3.programlayıcı

editör, yazılımı yazıp düzenlemeye yarayan programlardır. en basit olarak notpad ı (not defteri) kullanabiliyorsun.
Microcode studio plus ve MPLAB editör programlarıdır. Microcode studio plus bir basic editörü, MPLAB ise bir asm editörüdür.

derleyici, kodlarını yazdığın yazılımı .hex uzantılı makine diline dönüştüren programlardır. bunları genelde .asm, .bas , .c ile yazılmış dosyalarını .hex yapar.her derleyici farklı yazılım dilini derler.
örnek derleyiciler: pic basic pro, proton plus, pcw, picc, MPASM .
bu derleyicilerin çoğu paralıdır, lisans almak gerekiyor yada demo olarak kullanabiliyoruz.

programlayıcılar ise, derleyicinin oluşturduğu .hex dosyasını pic hafızasına yazmaya yarar. bunlar değişik portlara bağlı kartlarla haberleşir. bunlar genelde seri port, pararlel port, usb portuna bağlanıyor.
örnek programlar: ICPROG, PICUP, WINPIC, ...vb

(pcyaz)

elektromanci
18 Kasım 2008, 21:27
arkadaşım öncelikle kolay gelsin pic işinde yeni olduğunu söylüyorsun eğer bana sorarsan sana proton programını öneririm pic için hem yazdığın kodları hex koduna direk olarak çevirio hemde program diğer programlara göre kullanımı daha kolay eğer istersen senin için programı internete yükleyebilirim hadi kolay gelsin

omikron
19 Kasım 2008, 01:30
pic basic pro derleyici programı
Microcode studio plus editör programı anlaşılan
buda demek oluyo ki Microcode studio plus programında yazılımı yazıyorum düzenliyorum pic basic pro ile de yazdığım yazılımı hex. çeviriyorum doğru anlamışım di mi