Orijinalini görmek için tıklayınız : arkadaşlar ton kontrol hakkında yardım
recepcan37
27 Nisan 2007, 23:25
arkadaşlar ben bi ton kontrol devresi yaptım.Fakat bi sorunum var ton kontrol devresini çıkış katına taktığımda çıkışta kullandığım lm3886 entegresi feci şekilde ısınıyor.Çıkışta ses var ama entegre ateş oluyo yardım ederseniz sevinirim
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız] ([Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız])
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız] ([Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız])
elektrobilim
27 Nisan 2007, 23:40
besleme ile alakalı olduğunu düşünüyorum maxi değerinde entegree ısınma yaparr yada devredeki entegre için ayreten sogutucu kullanmanı tavsiye edebilirm yada devre nin açık şemasını burda paylaşırsanız diğer arkadaşlarda bu duruma göre çözümler üreterek yardımcı olabilirler (ok...)
duray
28 Nisan 2007, 00:11
ton kontrol katının çıkış empedansı ile amplifikatörün giriş empedansı uyumsuz veya kuple edlmemiş olabilir, açık devre şemasını yayınlarsan yardımcı olmaya çalışırız.
recepcan37
28 Nisan 2007, 00:11
devre ton kontrol olmadan bilgisayardan ses verince mükemmel çalışıyor ton kontrolü bağlayınca ısınıyor.trafom 150w luk trafo doğrulttuğumda 25v alıyom.ton kontrol yokken ne kadar yüklenirsen yüklen fazla ısınmıyor.ton kontrolde bi sorun var ama anlamadım açık şemaları en kısa sürede paylaşacağım
BICIR-24
28 Nisan 2007, 05:47
kuplaj kondansatörü yoksa tak , varsa kondansatörlerin yönlerini kontrol et ki eğer tersse kaçak akım sürekli amplinin bir tarafını iletimde tutacağından sükunet akımı yüksek olur
BICIR-24
29 Nisan 2007, 08:23
sorun çözülmediyse ampli girişiyle şase arasına 10 nf kondansatör koymayı dene birde...
duray
29 Nisan 2007, 12:41
kutupsuz kondansatöre alternatif bağlantı
[Link Görmek ve Forumumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olmasınız]
çıkış katlarının ısınmasına bir sebep te giriş frekansının ton kontrol katının çıkış frekansına cevap verememesidir, bazen yüksek frekanslar aşırı yüklendiğinde çıkış katları osilasyon yapar ve aşırı ısınma meydana gelir, tiz sesleri kısıp denerseniz ısınmanın osilasyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlarsınız.
mtelektro
29 Nisan 2007, 13:22
86
tonkontrol şemasının üstünde böyle bir not yazmışlar.
olasılıklardan biri bu.
sorunu tam olarak anlamak için tonkontrol devreni başka amplifikatörlerde dene. yada AVO metre ile tonkontrol çıkışını ölç. girişte sinyal yokken 0v a yakın bir değer okumalısın.
şunuda belirteyimki tonkontrol devresinin bass ayarı yüksekse ısının fazla olması normal. zaten LM3886 çok ısınan bir entegre. deneyenler bu sorunla çok karşılaşıyorlar.
hocam sorunu bulduk aynen dediğin gibi arkadaş kutuplu kapasitör kullanmış onları değiştirirse sorun ortadan kalkar
recepcan37
30 Nisan 2007, 00:26
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim bu kadar duyarlı olacağınızı hiç düşünmemiştim.Öncelikle kondansatörler kutupsuz.Bİrde anfiye yüklenince ısınma yapma sorunu değil ton kontrolü bağlayıpta ses verdiğim anda sesi az dahi açsam entegre aniden ısınıyor yani yüklenipte ısınma değil.Peki size bir sorum olacak baskı devreyi gördünüz bu yollarda sinyal atlama gibi bişey olurmu.Devreyi takip ettim baskı devrede sorun yok.Duyarlılığınız için hepinize çok teşekkür ederim.
recepcan37
30 Nisan 2007, 01:12
Arkadaşlar bass ve tiz sesleri kısıp denedim sonuç yine aynı.Ton kontrolden sesi verdiğim anda entegre ateş oluyor.Çıkışta ses var ama uzun süre sesi veremedim çünkü entegre yanma derecesine geliyor.İlk denemede bass ve tiz sesleri ayarlarken entegreden bi koku geldi nasıl kabloları söktüm birde bana sorun.bir daha o kadar ses veremedim.Entegrede süpermiş böylede tarafımca test edilmiş oldu.Ton kontrolsüz bilgisayardan ses veriyorum süper sesi var entegrenin ama ton kontrolü taktığımda soğutucunun üzerinde yumurta pişir birde fan olduğu halde.Hepinize teşekkürler.
BICIR-24
30 Nisan 2007, 01:21
ton kontrol devresi kendi içinde yüksek frekanslı osilasyon yapıyor olabilir ki eğer öyleyse çıkış katının girişiyle şase arasına 10...100 nf arası bir kondansatör bağlarsan sorunun kaynağını anlayabilirsin sanırım...
tamircihasan
01 Mayıs 2007, 10:05
duray kardeşimin dediği yöntem kutuplu kondansatörden ac kondansatör elde etmek için kullanılır. birde ampli girişine bağlayacağın o nf seviyesindeki kondansatör de 20 khz üzerindeki sinyallerin geçmesini engelleyeceği için sorunun çözülmüş olur...
bide kardeş bişey soracam aynı preanfiyi bende yapmayı düşünüyorum xlr girişinin verimi nasıl, kalitesi nasıl ?
recepcan37
02 Mayıs 2007, 23:14
hasan kardeş seninle tanışmak isterim.senin siteye 3 defa ayrı msn den üye oldum üçünede aktivasyon maili gelmedi.bi yardımcı ol.valla devreyi tam iyi bir şekilde deneyemedim az bi ayar yapmaya kalkıştım entegreden koku gelmeye başladı.o yüzden fazla deneme şansım olmadı hafif bi uğultu var sanki ama bendeki
çıkış katı ısındığı içinmi oldu bilemiyorum.
adnancoskun
27 Eylül 2007, 13:36
pekiyi ben birşey soracağım, ses sonuna kadar kısıkken ısınma yok ama sesi birazcık açınca aniden ısınıyor? yanlış anladıysam düzeltin lütfen, peki sesde bozulma varmı yoksa berrak net bir sesmi? ayrıca ton kontrol devreni nereden besliyorsun yani ampli ile aynı kaynaktanmı?
recepcan37
08 Ekim 2007, 02:18
devreyi ayrı bir adaptörle besledim. ses kısık olsada ısınıyor ses de biraz bozukluk var.
tamircihasan
09 Ekim 2007, 21:07
kardeş ton kontro ldevren osilasyon yapıyor. nedeni ise baskıdevredeki çizim hatası. tamam şema baskıdevreye göre doğru çizilmiş olabilir amabirbirine yakın geçen yollar besleme hatlarının yollara olan mesafesi vb. şeyler bunlar sesi etkiliyor. mesela lm 1036 nın baskıdevresini bende çiziyorum birkaç kişide çiziyor aynı entegreyi önce diğer baskıdevreye takıyorlar deste dip gürültüleri v.b. sorunlar oluyor aynı entegre benim baskıdevreye takılıyor hiçbir sorun yok. bence baskıdevreyi iyice gözden geçir sinyal yolları arasına şase yolları çek. mesela xlr girişinin olduğu kısım çok hassastır özellikle o kısımlardaki şase hatları kalın ve sinyal hatlarına yakın olmalı... xlr ve balanced girişi kullanmayı biliyorsan başka sorun yok... mesela mp3 playerden ses vereceğinde jack ın 2 hattını şaseye kısadevre edip sinyali sadece 1 hattan vericeksin xlr de ise 1 ve 3 numaralı bacakları birleştirip sinyali 2. bacaktan vericeksin. xlr nin bacaklarında numaraları yazıyor...
ayrıca benim foruma kaydolurken kullandığın kullanıcı adını yazarsan aktive edebilirim...
recepcan37
13 Ekim 2007, 00:34
hasan kardeş öncelikle bana yardım ettiğin için çok teşekkürler.öncelikle bu baskı devre işinde püf noktaları öğrenmem için bi kaynak site veya kitap vb bişey varmı önce onu sorayım.sonra evet osilasyon yapıyor olabilir.gerçekten baya uğraştım ama sonuç hüsran.öncelikle bu baskı devre işini tam hallettikten sonra devre yapsam iyi olacak herhalde senin tavsiyen nedir bu kardeşine.senin sitede isim recepcan37 olarak üyeyim.
mert53
14 Ekim 2007, 00:36
sen ton kontrol devreni akü ile test ettinmi?
recepcan37
14 Ekim 2007, 00:44
hayır test etmedim 7812 7912 regüle entegreleri ile olan bi adaptör ile test ettim
mert53
14 Ekim 2007, 01:00
78xx ve 79xx serisi entegreler tam anlamıyla regüe yapmıyor sadece gerilimi sabitliyor. bende devreni mutlaka akü ile test et ondan sonra baskı devrende filan kusur ara birde ucuz adaptör ve power suply kullanılınca uğultu çızırtı yapması çok normal. bunları göz önüne alarak devreni tekrar çalıştır.
tamircihasan
15 Ekim 2007, 16:15
mert kardeşim büyük firmalar da 7815 7915 kullanıyor. 78 79 serisi entegrelerin regüle yapabilmesi için giriş gerilimi istenen çıkış geriliminden en az 3v yüksek olması gerekiyor. mesela 2x15v regüle yapacaksınız ve bu entegreleri kullanıyorsunuz o zaman trafonuz 2x18v olacak ve tabi doğultunca buda 2x23v yapar besleme kondansatörlerindeki voltaj çökse bile entegrelere 18v gidecek yani entegre çok rahat ve temiz bir şekilde regülesini yapacak. seste dip gürültüsü istemiyorsan şase yollarını çok dikkatli çizeceksin mesela şaseyi beslemeden regüleye ordanda devreye verirsen dip gürültüsü olması normaldir. besleme kondansatöründen regüleye ayrı bir şase çekeceksin besleme devresinden devreye ayrı bir şase çekeceksin eğer regüeden devreye şase çekersen besleme ile regüle arasındaki
şase yolunda oluşan yüksek akım (regüle üzerinde ısıya dönüşen bu değişken akım) devrenin şasesine parazit olarak gider ve dip gürültüsüne neden olur...
mert53
15 Ekim 2007, 17:08
hasan çok iyi dedin ama büyük firmalar yüksek verimli trafo ve diğer elektronik malzemeleri kullanıyorlar. ve oldukça az sorun yaşıyorlar. bunlarıda göz önüne olmaz lazım. sende biliyorsun malzeme sıkıntımız çok fazla.
tamircihasan
15 Ekim 2007, 20:08
kardeşim baskıdevre çiziminde hata varsa tabi problem olur. bunu her trafoda dene iyi sonuç alırsın ama herşeyi düzgün yapacaksın 7815 e 2x15 trafo kullanırsan tabi sorun çıkar ama 2x18 kullanırsan sorun olmuyor...
vBulletin Versiyonu Gizlenmiştir, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0